Halfgefermenteerde thee formosa oolong

€4,30
Artikelnummer: 242
Beschikbaarheid: Op voorraad (4)

 

Formosa is de vroege naam van Taiwan en  Oolong is een traditionele theesoort dat ergens tussen groene en zwarte thee ligt. Je kan de smaak beschrijven als zeer vol, bloemig en zacht. Oolong ook wel Qing-cha genoemd wordt gekweekt in de kustgebieden van Zuid China, namelijk Fujian en Guangdong, maar ook in Taiwan. Men laat de bladeren eerst in de zon wat extra energie opnemen. Daarna worden ze in bamboomanden zacht geschud, zodat de randjes licht gekneusd worden en langzaam verflensen. Na meerdere uren worden de blaadjes in witte doeken opgerold tot grote bollen. Die bollen komen tussen twee geribte platen te liggen en worden rondgedraaid. Het doek wordt geopend en de blaadjes die er vrij verfromfraid uitzien worden losgeschud. Het doek wordt weer opgerold tot een grote bol en weer tussen de geribte platen gewalst. Dit proces kan zich wel tot 10 maal herhalen. Tijdens het opspannen van de bol en het walsen tussen de platen worden de blaadjes opgerold tot kleine bolletjes, zo scheuren en oxideren enkel de randjes. Het oxideren wordt gestopt door de blaadjes te vuren/verhitten. Enkel de randen zijn hier en daar gescheurd en vertonen koperkleurige vlekjes terwijl het centrum van het blad nog groen is. Daarom heeft oolong een geur van witte bloempjes. Dit wordt veroorzaakt door dit speciale kneuzingsproces en niet door toevoeging van bloemen of ander parfum. Deze thee wordt ook half geoxideerde thee genoemd. Hij ligt tussen de zwarte/rode en groene thee. Bij oolong thee heb je veel schakeringen, zo is de ene oolong bijna groene en de andere bijna rode/zwarte thee. Deze kleurvariatie is afhankelijk van de kneuzing en de duur van inwerking van zuurstof. een fruitachtige, frisse smaak. 

Ideaal op elk moment van de dag! 

 

Ingrediënten: halfgefermenteerde thee

 

4-5 tlp./1l.water   /  80-90 graden / 2-3 min.intrekken.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen