Fairtrade koffiebonen "India Malabar"(sterke)

€5,10
Artikelnummer: 415
Beschikbaarheid: Op voorraad (2)

Een klassieker onder de specialty koffies: monsooned Malabar.
Het verhaal van de Malabar begint op de plantage, waar de beste koffieboon met de hand wordt geplukt. Maar dan begint de reis van de monsooned Malabar eigenlijk pas echt!Honderden jaren geleden was de reis van de Malabar koffieboon een hele onderneming. Groene bonen werden verscheept en de lange reis in combinatie met de vochtige atmosfeer zorgde voor een hele bijzondere koffieboon…

Het vocht wat tijdens de lange reis door de bonen werd geabsorbeerd zorgde ervoor dat de boontjes niet alleen groter werden, maar ook qua kleur van groen-geel veranderden naar bonen met een geel-gouden gloed. En dan de smaak! Een heel verfrissend pallet aan smaken maakt er een magische combinatie van.

Tegenwoordig gaat de reis niet meer op deze manier, maar verzorgt Aspinwall de beste monsooned bonen, uit de regio Mangalore, aan de Malabar kustregio.
De reis van vroeger wordt hier gesimuleerd en levert deze magische koffie op.

Ongewassen Arabica-bonen komen binnen op de verwerkingsstations van Aspinwall in India. Vanaf juni barst hier de jaarlijkse moesson los en in deze periode krijgen de Malabar bonen hun monsooned-proces.

De bonen worden tussen juni en september te drogen gelegd in grote voorraadschuren. Deze zijn geventileerd en de vochtige moessonwind kan vrij door de gebouwen waaien. Zo kunnen de bonen het vocht opnemen, net zoals vroeger op het schip.

De verspreide bonen worden dagelijks gekeerd en gedroogd en uiteindelijk in zakken verpakt en te drogen gezet voor enkele maanden.

Tegen het einde van het moesson-seizoen worden de monsooned-bonen gesorteerd op formaat en defecten. Vele arbeider zorgen dat de beste bonen verscheept kunnen worden. Zodoende krijgt u de beste Monsooned Malabar, een echte specialiteit uit India.

Koffie uit India.
De koffiecultuur in India is te danken aan Baba Budan. Van hem wordt gezegd dat hij koffiebonen uit Mekka heeft gesmokkeld en deze heeft geplant in de bergen van het Chikkamangaluru district bekend als Baba Budan Giri. Koffieteelt op commerciële schaal is in de 18e eeuw begonnen en tegenwoordig voornamelijk op de export gericht.

Plantation Arabica
Dit is de omschrijving van de gewassen India Arabica koffie
De indicatie Plantation AA, Plantation A en Plantation B verwijst naar de screensize (is maat) van de bonen.

Monsooned Malabar Arabica
Monsooned geeft aan dat deze, niet gewassen, Arabica bonen zijn blootgesteld aan het ‘monsooning’ proces. In de 18e eeuw werden de bonen vanuit het zuiden van India via houten zeilschepen vervoerd naar Europa. Tijdens deze reis werden de bonen blootgesteld aan luchtvochtigheid en de tropische zeewinden. Dit had invloed op de bonen en hierdoor kregen ze hun karakteristieke smaak. Om dit proces na te bootsen worden de bonen nu in goed geventileerde warenhuizen blootgesteld aan de tropische moessonwinden aan de Malabar kust. Gedurende 2-3 maanden ondergaan de bonen dit ‘monsooning’ proces om deze karakteristieke smaak te creëren. Ook voor de Monsooned koffie wordt voor de screensize de indicatie AA en A gehanteerd.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen