Kardemom gemalen
Artikelnummer: | 7 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad (3) |
Kardemom is goed voor je spijsvertering en spieren, en het werkt antibacterieel.
Het bevat veel mineralen zoals mangaan, kalium, ijzer en calcium en vitamines A en C.
Je gebruikt het in harte en zoetige recepten omdat het heerlijk zoet en kruidig smaakt.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.Kardemom heeft in Aziatische landen bekendheid als traditioneel medicijn. Kardemom wordt traditioneel met name tegen spijsverteringsproblemen gebruikt. Daarnaast is in India kardemom onderdeel van traditionele kruidenthee of chai. In kardemom zit veel ijzer. Dat is goed nieuws voor mensen met bloedarmoede en andere mineralentekorten. Je kan in dat geval kardemom op de lijst zetten van regelmatig te gebruiken producten.
Rijk aan ijzer en mangaan
Kardemom is een vrij gezond kruid. Er zitten vooral hoge percentages mineralen in. In 100 gram kardemom zit 175% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan ijzer. Nu zal vrijwel niemand een ons kardemom op een dag opeten, maar het geeft wel aan dat dit kruid goed past in een ijzerrijk dieet. Kardemom is een nog rijkere bron van het mineraal mangaan; in 100 gram mangaan zit maar liefst ruim 1200% van de ADH. Mangaan zorgt ervoor dat een sterk enzym dat vrije radicalen elimineert gemaakt kan worden door het lichaam. In feite betekent dit dat rond de 10 gram kardemom genoeg is voor de ADH. Overigens zit mangaan in allerlei voedingswaar zoals noten, bonen, thee en granen. Het is daarom niet nodig veel kardemom per dag te gebruiken.
Overige voedingsstoffen kardemom
Overige mineralen die veelvuldig in kardemom zitten zijn: zink(68%ADH), magnesium(59%ADH), calcium(38%ADH), fosfor(25%ADH) en kalium(24%ADH). Er zitten ook vitaminen in kardemom, maar deze percentages zijn een stuk lager dan die van mineralen. Vitaminen die nog in redelijke hoeveelheden in het zaadje voorkomen zijn: B1, B2, B3 en B6. Er zit vooral veel vitamine C in: een ons kardemom bevat 35% van de ADH voor deze vitamine.
Geneestoepassingen van kardemom in kruidenmengsels
In India wordt kardemom gemixt met koriander en karwij om de spijsvertering te bevorderen. Daarnaast wordt in India trijataka gemaakt van kardemom, Indiaanse kruisbes en kaneel. Dat moet vooral goed werken tegen maagkramp en tandpijn. De etherische olie van kardemom bevat 120 verbindingen en werkt sekretiebevorderend

voor de maag, gal en speeksel. Door deze werking wordt inderdaad de spijsvertering bevorderd. Samen met karwij en venkel wordt kardemom in India gegeten na de maaltijd zodat de de de maag beter in staat is zijn verterende werk te doen. Het is eveneens goed voor het verfrissen van de mond.
Kardemom, goed voor de maag
Behalve goed voor de spijsvertering is groene kardemom een traditioneel medicijn in Zuid Oost Azië om tandvleesproblemen mee aan te pakken. Ook ooglidinfecties, Long-TBC en nierstenen worden ermee behandeld. Soms wordt het aangewend als middel tegen slangen- of schorpioengif. Zwarte kardemom wordt zowel in de Indiase ayurveda als in de Chinese geneeskunde gebruikt om maagproblemen, dysenterie, constipatie en andere spijsverteringsaandoeningen mee te lijf te gaan.
Een fytotherapeutisch medicijn
In de fytotherapie, de moderne vorm van kruidengeneeskunde wordt kardemom voor diverse doeleinden toegepast. Het is eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend, krampstillend en windverdrijvend. Daarnaast heeft het een ontsmettende werking. Bovendien bezit kardemom over een expectorerende werking; het bevordert ophoesten van slijmen. Daarnaast vermindert het de slijmafscheiding. Door deze medicinale eigenschappen wordt kardemom door fytotherapeuten ingezet bij de volgende indicaties:

- Flatulentie,
- Halithosis of slechte adem,
- Indigestie,
- Anorexia,
- krampen,
- Lever- en galproblemen,
- Verkoudheid,
- Bronchitis.
Gebruiksmogelijkheden in de keuken van kardemom
Kardemom is uiteraard het meest bekend om zijn culinaire eigenschappen. Kardemom wordt onder meer gebruikt om koffie en thee mee op smaak te brengen. In het Midden-Oosten wordt kardemom samen met koffie vermalen en wordt er koffie van gezet. In Nederland is kardemom misschien wel het meest bekend om het feit dat het onderdeel is van de speculaaskruiden; deze kruidenmix van tropische kruiden is in Nederland ontstaan. In India, Pakistan en Iran wordt kulfi en elaichi-pista gegeten als toetje; daar zit zowel kardemom als pistachenootjes in. Elaichei kheer is een rijstpudding met kardemom, rozijnen en pistachenoten. In India wordt kardemom voor allerlei gerechten gebruikt, met name voor het op smaak brengen van curries.
Productie kardemom
Ondanks dat kardemom een typisch Aziatisch kruid is wordt het momenteel het meest geproduceerd in Guatamala, waar het kruid in 1914 is geïntroduceerd. Vroeger was Nepal de grootste producent. Tegenwoordig staat India op plek twee in de lijst van grootste kardemomproducenten.
Ingrediënten: 100% kardemompoeder